Mobil yaşamın Nirvana’ya ulaştığı nokta: Karavancılık…

Karavancılık bana göre mobil yaşamın Nirvana’sıdır… Otomobil hobiciliğinde gidilecek son noktadır. Karavancılıkta yanımızda pek çok donanımla beraber evden uzakta kalırız. Donanımımıza göre evden uzak kalışımız birkaç gün de olabilir, birkaç ay da… Karavancı bu zaman diliminde özgürdür. Karavanında pişirir, yer içer. Temizlik ve bakımını karavanda yapar. Boş zamanını da karavanda değerlendirir. Bu açıdan karavan hobisi son derece eğlencelidir. Karavancı karavancılık yaptığı sürede karavan kamplara girip buralardan su gibi elektrik gibi ihtiyaçları sağlarken aynı zamanda çamaşır yıkama gibi işleri kamplarda görebilir.

Karavancılık karavancılığa özel pekçok donanımla yapılır. En önemli donanım elbette karavandır. Karavancının nasıl bir karavan kullanacağını seçenekler, beklentiler, maliyet gibi konular belirler. Karavancılık birkaç onbin lira ile birkaç yüzbin lira arasında bir bütçe ile başlanabilecek bir hobidir.

Karavanlar ve karavancılık donanımları konudan habersiz kimselere pahalı gelse de. Kısa sürede kendini amorti edebilen maliyetlerdir. Örneğin bu kış tatilinde 13 gün boyunca karavanda yaşadım ve bunun karşılığında sadece 80 lira konaklama ücreti ödedim. Aynı konaklamayı otelde yapsaydım 2500tl ödeyecektim. Oysa ben tatilimi kendi evim gibi bildiğim ortamımda kendim pişirip yiyerek yapmayı tercih ediyorum. İşte karavancılık budur.

Karavancılık sırasında enerji azlığı, su azlığı gibi sorunlar karavancılıga eşlik eder ve bunlardan tasarruf ederek yaşamak da ayrı bir keyif verir.

Karavancılık altyapısı malesef ülkemizde iyi gelişmiş durumda değildir. Ancak sayıları çok sınırlı belediyelerimiz kendilerine ait karavanparklar kurabilmişlerdir.

Bunlar arasında Bursa(Nilüfer), Konya(Karatay), ve Samsun belediyeleri bulunur.

Karavancı gezdiği ve evine yaptığı gibi karavanına alışveriş yapmak zorunda olduğu için gittiği yerdeki esnafla en çok alışveriş yapan turist modelidir. Uçaklara doldurup otelden dışarı adımını atmayan turist gibi değildir. Karavancı araştırır, iletişim kurar ve alışveriş yapar. Ayrıca gittiği yeri de pozitif manada tanıtır.

Yazar: Yucelgunduz

Kendi çapinda bir gezgin...

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: